Recept za tortu od kokosa
Sastojci:
• Testo
• brašno 18 kašika
• prašak za pecivo 2
• vanilin šećer 1
• šećer 18 kašika
• mleko 19 kašika
• jaja
• ulje 12 kašika
• kokos 2 kašike
• Fil
• brašno 8 kašika
• šećer 10 kašika
• mleko 4dl
• margarin 250g
• šećer 300g
• vanilin šećer 2
• jaja 2
• kokos 90g
• Za ukrašavanje
• šlag 100g
• mleko ili kisela voda 250ml
Priprema:
U posudi za mucenje pjenasto umutiti jaja sa secerom i vanilin secerom
Stalno mijesajuci dodavati mlijeko i ulje pa brasno izmijesano sa praskom za pecivo i kokosom.
Dobijenu smjesu podijeliti na dva dijela.
Od dijelova ispeci dvije kore i to u pobrasnjenom i nauljenom plehu peci15 minuta na 200 stepeni. Kada su kore gotove vaditi iz rernei staviti sa strane.
Priprema fila:
U posudu pomijesari brasno secer i vanilin secer a posebno pomijesati jaja i mlijeko i pomijesati sa prvom smjesom i kuhati da se zgusne.
Pjenasto umutiti margarin i secer.
U ohladjeni fil dodati izrasdjene margarine i mdodati kokos pa sve dobro izmijesati.
Filovanje:
Na poslužavnik staviti prvu koru i premazati je polovinom fila. Preko staviti i drugu koru i premazati ostatkom fila. Celu tortu premazati šlagom. Tortu ostaviti da se malo stegne u frižideru. Kada se stegne seći na kriške i služiti.
Tortu ostaviti u frizider da se hladi i sluziti.
0 komentari: