Recept za teodora tortu
Sastojci:
Za koru:
• prezle 4 kašike
• jaja 8
• čokolada za kuvanje 2 rebra
• mleveni orasi 12 kašika
• šećer 8 kašika
Za fil:
• margarin 250 g
• mleko 500 ml
• čokolada za kuvanje 100 g
• šećer u prahu 250 g
• jaja 3
• mleveni orasi 5 kašika
• puding od čokolade 1 kesica
Za dekoraciju
• slatka pavlaka 200 ml
• čokolada 50 g
Priprema:
U posudi za mucenje mikserom umutiti 8 zumanjaca sa 8 kasika secera pa dodati 12 kašika mlevenih oraha, 4 kašike prezli, 2 rebra izrendane čokolade i na kraju sneg od 8 belanaca.
Sipati smjesu u podmazan i pobrasnjen pleh i staviti na pecenje.
Kada je kora gotova izvaditi ohladiti i rasjeci na pola.
Od pola litra mlijeka osdvojiti malo a ostatak staviti da se kuha.
U odvojkeno mlijeko staviti i izmijesati puding sa okusom cokolade ,jaja .
Kada provri smjesa dodati i izlomljenu cokoladu i kuhati dok se ne zgusne.
Umujtiti margarin sa secerom u prahu pa dodati u ohladjenu smjesu i izmijesati. Stalno mijesajuci dodati i orahe i dobro sjediniti.
Slijedi filovanje i to jednu koru namazati filom pa koru pa opet fil. Na kraju se cijela torta dekorise umucenom pavlakom u koju je dodata rastopljena cokolada.
0 komentari: