Kada namirnice postaju opasne za jelo?

06:05 Insajder 0 Comments



Mikrobiolog objašnjava kako sačuvati ostatke hrane i koliko dugo su oni bezbedni za konzumaciju.
Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom sveta, a osim letnjeg toplog vremena najopasnije je i ono praznično – zbog neprikladnog čuvanja, kao i jedenja hrane koja je promenila svojstva.
Meso i riba
Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ukoliko vam je ostalo ribe od nekog ručka, najduže je možete čuvati dan i po, i to u frižideru.
Meso možete čuvati nešto duže – do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na terasi ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može narasti.
Sve ostatke koje ostavite u frižider, najbolje je držati na gornjoj polici, gde je ujedno frižider najhladniji.
Kada ističe rok trajanja umacima, povrću i kolačima pogledajte na sledećim stranama.

Umaci
Oni mogu biti opasni, naročito usled međusobne kontaminacije (npr. ako istom viljuškom ili kašikom dodirujete meso, pa ona ponovno ide u umak).
Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto važi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneza, ističe mikrobiolog dr Martin Goldberg sa Univerziteta Trent.
Povrće
Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira – njega je najbolje pojesti u roku od dva dana.
Želite li da ubijete moguće gljivice na povrću, uvek ga možete podgrejati – ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.
Kolači
Rok trajanja kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok oni suvi zaista mogu trajati 20-ak dana.
Biće svežiji ako ih držite na suvom i tamnom mestu pokrivene krpom, dok će u frižideru na sebe navući vlagu.

0 komentari: