Oporavak posle hemioterapije: Vratite snagu za par dana ovom ishranom! (RECEPTI)

05:43 Insajder 0 Comments



Sveža hrana ne preporučuje se obolelima od kancera u velikim količinama, stoga je najbolje da povrće lagano barite svaki put pre jela.
Kao što pojedine namirnice mogu ublažiti neželjene efekte hemioterapije, tako neka hrana olakšava terapiju zračenjem. Treba izbegavati alkohol i kafu, piti manje čajeva (osim zelenog čaja), zaboraviti na slaninu i druge mesne prerađevine, kao i industrijski prerađene sokove, dok je pušenje cigareta strogo zabranjeno jer može otežati lečenje.
Kupovnu, konzerviranu ribu u ulju takođe treba izbegavati, ali ako ste ljubitelj ribe, možete sami spremiti tunu ili losos, koji su bogati omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, što je odlična formula za jačanje oslabljenog imuniteta. Ishrana posle hemioterapije i zračenja treba da bude šarenolika, što se posebno odnosi na voće i povrće – sveža hrana ne preporučuje se obolelima od kancera u velikim količinama, stoga je najbolje da povrće lagano barite svaki put pre jela, dok bi paradajz trebalo kuvati da bi se oslobodio likopen.
S druge strane, šargarepu je najbolje jesti svežu, a umesto crvenog mesa jedite piletinu bez kožice, jer ćete tako obezbediti preko potrebne proteine, ali i energiju. Možete ih uneti u organizam i ako jedete ribu, jaja i mahunarke.
Takođe, veoma je važno da tokom radioterapije pijete mnogo tečnosti, jer je hidratacija najbolji način da se neutrališu štetni efekti.
Optimalna dnevna količina tečnosti nakon terapije zračenjem jeste tri litra – negazirana voda može biti dobar izbor mada se preporučuju i topla pileća supa, kao i sveže ceđeni voćni sokovi. Ishrana posle hemioterapije isključuje sve kupovne industrijski prerađene napitke, jer su oni puni šećera, koji dodatno otežavaju lečenje, jer hrani maligne ćelije.
Napici koje sami napravite bogati su vitaminom C – on ima sličnu strukturu kao glukoza, ali umesto da hrani maligne ćelije, on ih uništava.

Oporavak posle hemoterapije započnite uz smutije
Izblendajte dve šake svežih borovnica i dve iseckane banane. Izmiksajte i dodajte sojino mleko, kako biste postigli željenu gustinu. Po želji, možete dodati i malo vanile. Ukrasite s nekoliko svežih borovnica i služite odmah. Voće i orašasti plodovi – idealna ishrana posle hemoterapije.
Voće i orašasti plodovi:
Ubacite u blender po 35 g pečenih badema, oraha, brazilskih oraha i lešnika. Dodajte šolju vode ili kokosovog ili sojiog mleka, dve iseckane jabuke, 50 g suvog grožđa i 50 g bobičastog voća po izboru. Ubacite četiri kašike nemasnog jogurta pa sve dobro izmiksajte.
U blenderu pomešajte dve seckane jabuke i dve seckane kruške. Dodajte polovinu celera, polovinu većeg krastavca, 85 g mladih listova spanaća, malo zelene salate i pola seckanog avokada. Sve dobro izmiksajte i popijte odmah.
Lubenica i krastavac za oproravak posle hemoterapije
Ubacite u blender 500 g lubenice, 250 g oljuštenog krastavca, 100 g celera i kašiku sveže ceđenogsoka od limuna. Dobro izmiksajte, sipajte u čaše pa pospite svezom nanom i semenkama lana

0 komentari: