Domaći recept: Lijek od 2 sastojka koji smiruje i najuporniji kašalj
Sezona šmrcanja, bolnih grla i kašljanja krenula je.
Ako ste i
vi među nesretnicima koje je uhvatila prehlada obradovaće vas
informacija da smo pronašli jedan skroman, a genijalan recept za
ljekoviti sirup koji možete napraviti sami kod kuće za 20 minuta. Ovaj
sirup od dva glavna sastojka odčepljuje sinuse, liječi kašalj i prehladu
u rekordnom roku, a mogu ga koristiti i djeca.
Glavni sastojci:
- 250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine
- oko 125 grama meda
Po želji možete dodati i slijedeće sastojke:
- 1 kašičica češnjaka (cijeli ili u prahu) koji olakšava bol
- 1 do 2 kašike brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo
- 1 do 2 kašike svježe narezanog korijena
đumbira ili 1 žlica praha korijena đumbira koji ugrijava, pospješuje
cirkulaciju te sveukupnu učinkovitost sirupa
- 1 do 2 kašike korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj
U sirup možete staviti svo ovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od 2 kašike sveukupno.
Postupak:
1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u
manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla (ne aluminija). Dodajte
meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).
2. Upalite šporet na laganu vatru i
pustite da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako
bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac
poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a
poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali
sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno
slaba da do toga sigurno ne dođe).
3. Nakon 20 minuta laganog ključanja,
maknite lončić s vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u
sebi može imati tragove bilja, što je u redu) ostavite u malu staklenku s
poklopcem i držite ga u hladnjaku.
Sirup uzimajte koliko god često je
potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Doza: 1 kašičica za djecu do
10 godina te 1 kašika za djecu stariju od 10 godina i odrasle.
0 komentari: