AMERIKA ZALUĐENA NOVOM DIJETOM: ‘Neprobojna kava’ potiče mršavljenje i povećava IQ?
Liječnici su kritičniji i kažu da ta dijeta funkcionira kao i bilo koja druga u kojoj se naprosto ljudi lišavaju hrane. Amy Schnabel, nutricionistkinja iz Los Angelesa naglašava: "Ako osjetite navalu energije i bistrinu misli, to je vjerojatno od placebo učinka", kaže ona.
Iako su liječnici skeptični, u
SAD-u vlada pomama za novom dijetom koja se bazira na kavi s masnoćama, a
navodno uz mršavljenje podiže i IQ
“‘Bulletproof dijeta’ stimulira mozak,
daje energiju, potiče na rad, i čini od vas boljeg roditelja, prijatelja
i bolju osobu”, kaže Dave Asprey koji je osmislio novi popularni način
gubitka kilograma.
Magično piće, “bulletproof” odnosno
“neprobojna” kava radi se uz dodatak žličice maslaca, po mogućnosti
ghee, i malo kokosovog ulja. Šećer ili med i mlijeko su strogo
zabranjeni.
Hollywood, Silicijska dolina i Wall
Street zaklinju se u novi omiljeni jutarnji napitak koji navodno čovjeka
drži 5-6 sati, čini dobro srcu, pomaže u mršavljenu i povećava IQ.
“Popijete tu kavu ujutro i više ne
mislite na hranu jedno dulje vrijeme. Mozak prima energiju koja ne
dolazi od šećera, žudnja za hranom nestaje i osjetite neku vrstu
slobode”, kaže Dave Asprey koji je osmislio režim. “Gubite kilograme jer
vaš metabolizam radi a ne grickate između obroka”, dodaje on.
Ideju je dobio tijekom jednog putovanja
u Tibet 2004. Osjetio je simptome visinske bolesti, sve dok nije probao
njihov čaj s maslacom od jaka. Impresioniran čudesnim energetskim
učinkom tog pića, odlučio ga je prilagoditi zapadnom načinu života.
Liječnici su kritičniji i kažu da ta
dijeta funkcionira kao i bilo koja druga u kojoj se naprosto ljudi
lišavaju hrane. Amy Schnabel, nutricionistkinja iz Los Angelesa
naglašava: “Ako osjetite navalu energije i bistrinu misli, to je
vjerojatno od placebo učinka”, kaže ona.
Izvrsno miriši, kao da se aroma kave
miješa s aromom svježih kokica s maslacem. Ima boju kao bijela kava i
tekstura je otprilike ista kao kod bijele kave. Bar što se izgleda tiče,
jer kada čovjek istu pije, čini se gustom i kremastom. Okus je sasvim
dobar, maslac upravo toliko potiskuje gorčinu kave da ne mršti nos ni
onaj tko inače ne voli crnu kavu, nego je pristaša Stabrucks-škole. Ni
malo nisam trebala siliti gutanje, iako mislim da bi žličica meda
učinila čudo s okusom, ali šećer, mlijeko i svi drugi dodaci su strogo
zabranjeni.
Asprey pojašnja da “neprobojna kava”:
· u kvalitetnoj kavi je malo toksina koji bi djelovali protiv kofeina.
· puno masnoće usporava, ujedno i pojačava učinak kofeina na brži rad mozga.
· bio maslac je i sam po sebi
pun antioksidantima, HDL-om, to jest dobrim kolesterolom i vitaminom K,
čiji su pozitivni učinci opće poznati.
· kokosovo ulje je glavni izvor
laurinske kiseline, triglicerida srednjeg lanca (MTC),
pojednostavljeno, to je masnoća koja se ponaša kao da je ugljikohidrat,
izravno ga prerađuje jetra, te sadrži puno energije.
· puno masnoće pokreće
takozvani ketogeni proces u organizmu, što otprilike znači da organizam
potrebu za energijom pokriva iz masnoća, a ne iz ugljikohidrata, te kad
potroši masnoću iz kave, počet će trošiti masnoću akumuliranu u
organizmu.
0 komentari: