3 razloga zašto ne bi trebalo da preskačete doručak
Prema nedavnim istraživanjima o ishrani, doručak pripada listi od sedam stavki koje garantuju dugovječnost.
Ako
spadate u red onih koji preskaču ovaj važan obrok, podsjetićemo vas na
nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da promijenite lošu naviku.
1. Doručak poboljšava raspoloženje i daje
energiju: Zahvaljujući esencijalnoj aminokiselini, tripofanu, koji
unosimo hranom bogatom ugljenim hidratima, naše raspoloženje se može
znatno popraviti nakon obroka. Serotonin, hormon sreće, nalazi se
čokoladi i raznim prelivima, a omega-3 masne kiseline koje preventivno
djeluju protiv depresije, glavni su sastojak ribe i njenih proizvoda.
Možda niste svakodnevno u mogućnosti da doručkujete ribu, ali kroasan sa
čokoladom će vam obezbijediti malo energije i popraviti raspoloženje.
2. Pozitivno utiče na koncentraciju:
Pravilnim odabirom hrane, posebno zdravog voća i povrća, pozitivno utiče
na koncentraciju, pamćenje i raspoloženje. Među namirnice koje
najefikasnije hrane mozak, spada bobičasto voće, citrusi, zeleno lisnato
povrće i luk. Ova informacija može biti dragocjena za početak
navikavanja na doručak, pa tako u početku umjesto omleta možete pojesti
šaku borovnica ili napraviti laganu salatu koja će vam dati energiju i
potencijalno otvoriti apetit.
3. Podstiče pravilno funkcionisanje
organizma: Da bi organizam pravilno funkcionisao, potrebne su mu
hranljive materije, koje od ranog jutra možete obezbijediti doručkom.
Ako se osjećate umorno, pospano i dekoncentrisano, zapitajte se da li je
mogući uzrok preskakanje obroka. Izbjegavati hranu ujutru je veoma
iscrpljujuće za organizam, koliko god da je odmoran, smatraju naučnici.
Razlog leži u tome što nam je hrana potrebna svaki dan, i tijelo
prirodno „očekuje“ da od samog buđenja bude uhranjeno i time spremno za
cjelodnevni napor.
0 komentari: