Kupusov sok i rasol kao lijek (recepti)
Sok od kupusa
je lagano aromatična tekućina koja je u narodnoj medicini već jako dugo
cijenjena kao univerzalni lijek. Evo zašto.
Kupus sadrži fitonutrijente koji
štite tijelo od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja na membranama
naših stanica. Također, kupus sadrži enzime koji sudjeluju u
detoksifikaciji tijela (zato se rasol preporučuje kod mamurluka). Kupus
može smanjiti pojavljivanja raka na plućima, u želucu, crijevu i
prostati.Kupus daje građevni materijal za mišiće, čisti krv i popravlja vid, čak može izliječiti i nagluhost. Kako vam ovo sve zvuči? Tu naime nije kraj. Kupus može pomoći kod glavobolje, astme, bronhitisa i problema s probavom. Uz kupus se može i mršavjeti, ali o mršavljenju nekom drugom prilikom.
Rasol je sok od kiselog kupusa. Kada govorimo o soku od kupusa mislimo na onaj svježeg kupusa, a kada govorimo o rasolu mislimo na kiseli kupus. Oba su vrlo ljekovita, rasol se obično preporučuje više kod mamurluka. Sezona kiselog kupusa pa tako i rasola je zimi.
U raspravu oko toga koji kupus, crveni ili zeleni, ima bolji ukus nećemo ulaziti međutim kad su nutritivna i ljekovita svojstva u pitanju crveni kupus pobjeđuje. Crveni ima više fitonutrijenata od zelenog, ima više vitamina C i to za, ne biste vjerovali, 7 puta. Crveni sadrži i Antocijanin koji mu daje crvenu boju. Antocijanin je antioksidans koji pomaže u zaštiti sivih moždanih stanica i u prevenciji od Alzheimerove bolesti.
Recept za pripremu svježeg kupusovog soka
Operite dobro glavicu kupusa. U mikser dodajte pola litre vode. Ubacite kupus i miksajte dok ne dobijete jednoliku smjesu. Kupus se može miješati i s drugim povrćem ako vam se ukus samog kupusa ne sviđa.Recept za supu od rasola
Vrlo jednostavnu supu možete napraviti ovako:
Popržite brašno na ulju, kad porumeni skinite s vatre i dodajte mljevenu papriku i kupusov sok.
Kada smjesa prokuha dodajte rezance ili knedle koje ste prethodno napravili.
Začinite po želji s time da ne stavljate previše soli obzirom da je rasol slan sam po sebi.
Kupus salata recept
Naribajte svježi kupus nekoliko sati prije posluživanja.Ribani kupus posolite i pustite da tako stoji kako bi omekšao u soli.
Začinite s malo octa, maslinovim ili suncokretovim uljem.
Dodajte papar i mljevenu crvenu papriku. Servirajte.
0 komentari: