Šest ulja koja bi bilo dobro uzimati svaki dan
Mješavina hladno prešanih ulja nudi novu mjeru dobrog zdravlja sa znanstveno preporučenim omjerom omega-6 i omega-3 (3:1) i omega-9.
Ravnoteža
– jedna je od ključnih riječi opstojnosti svega što jest; svako
odstupanje od tog stanja dovodi do manjih ili većih nevolja. Jednu od
većih nevolja po čovjekovo zdravlje donijele su suvremene navike
nutritivno neuravnotežene prehrane u kojoj su osim opasnosti u bijelom
“(bijeli šećer, bijelo brašno, sol, bijela riža) u velikoj mjeri
zastupljene tzv. loše masti s velikim udjelom transmasnih kiselina.
Znanost nepobitno dokazuje da je osobito pogubna poremećena ravnoteža
unosa esencijalnih masnih kiselina omega-6 i omega-3, koje se u
organizam moraju unositi hranom. Taj je zaključak potaknuo potragu za
tzv. dobrim mastima, mahom hladno prešanim biljnim uljima.
Mješavina hladno prešanih ulja nudi novu mjeru dobrog zdravlja sa znanstveno preporučenim omjerom omega-6 i omega-3 (3:1) i omega-9. Izuzetnu vrijednost ovome ulju daje vrlo rijetka, a za čovjekovo zdravlje iznimno korisna omega-5 masna kiselina iz ulja nara i skvalen iz ulja amaranta, čija biološka moć ne samo da čuva zdravlje, već jača sposobnost samoliječenja organizma.
Ulje Cameline Sative jedan je od najboljih izvora stabilne omega-3 esencijalne masne kiseline (sadrži ga oko 45%). Omega-3
neophodna je za pravilan razvoj fetusa, sudjeluje u razvoju mozga i
živčanog sustava, nužna je za razvoj i održavanje kognitivnih
sposobnosti (mišljenje, razumijevanje, pamćenje), djeluje protuupalno na
staničnoj razini i na taj način smanjuje rizik od mnogih kroničnih
oboljenja (artritis, bolesti krvožilnog sustava, bolesti mozga i
živčanog sustava), bolesti kože, pa i najtežih kancerogenih oboljenja. Kao
i omega-3, omega-6 esencijalna je masna kiselina koja ima značajnu
ulogu u rastu i razvoju mozga, razvoju mišića, stvaranju hormona, a
osobito važnu ulogu kao prijenosnik impulsa ima u funkcioniranju
živčanog sustava.
Dobar izvor omega-6 našli smo u ulju sikavice.
Osim toga, ovo ulje obiluje fitosterolima koji u organizmu reguliraju
razinu kolesterola – najrizičnijih čimbenika u nastanku ateroskleroze i
bolesti krvožilnog sustava općenito, a znamo koliko sikavica pomaže
jetri. Omega-9 je mononezasićena masna kiselina, nije esencijalna (u
organizmu „nastaje“ iz omega-3 i omega-6), ali je njezin svakodnevni unos bitan za zdravlje (regulira kolesterol), a osobito blagotvorno djeluje na zdravlje srca. U ovoj mješavini dostatnu količinu omega-9 osigurava ulje oraha.
Ulje nara
sadrži čak oko 70% omega-5 ili punicične kiseline. Nar je sigurno
najzdravije voće, njegova sjemenka daje ulje koje je sigurno najbolje
kozmetičko ulje (smanjuje čak i starije ožiljke). Oralno uzimanje ulja
nara, odnosno omega-5 najučinkovitija je zaštita od slobodnih radikala,
mutacije stanica a time i najtežih oboljenja.
Omega-5
najsnažniji je antioksidans kojega poznaje moderna znanost. Konjugirana
molekularna struktura (omega-5 naziva se još i konjugiranom linolenskom
kiselinom) u velikoj je mjeri kompatibilna strukturi stanica u
čovjekovu organizmu pa pomaže kod prijenosa nutrijenata izravno u
stanice, ubrzava proces njihovog obnavljanja i pomlađivanja.
Kao izuzetno snažan antioksidans eliminira slobodne radikale koji su
uzročnici oštećenja stanica. Djeluje protuupalno, stanice organizma
štiti od otrova i drugih oksidativnih šokova (stres, loša prehrana,
alkohol). Omega-5 je molekula visoke energije koja suzbija stvaranje
uzročnika mnogih oboljenja, blokira konverziju diasolglicerala u
arahidonsku kiselinu (djeluje kao aspirin, ali bez neželjenih
nuspojava). Ulje
nara sadrži prirodni fitoestrogen kompatibilan ljudskom, što ga čini
važnim za hormonalnu ravnotežu i zdravlje kože i kod žena i kod
muškaraca.
Ovo ulje zahvaljujući omega-5 masnoj kiselini, fitoestrogenu i sadržaju
vitamina i minerala (B1, B2, C, kalij, magnezij), koji uz ostale
aktivne komponente u značajnoj mjeri doprinose
održavanju i osnaživanju imuniteta, osiguravaju hormonalnu ravnotežu,
reguliraju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju krvi, štite i pomažu
kod bolesti krvožilnog sustava, pa i najtežih kancerogenih oboljenja.
Skvalen
je još jedan vrlo moćan antioksidans, a nazvan je po prvom poznatom
izvoru toga ulja – morskom psu iz dubokih voda iz čije su jetre od
davnina japanski i kineski ribari crpili i obnavljali snagu. U vrlo
malim količinama sadrže ga neke namirnice kao što su maslinovo ulje (do
0,7%) i ulje pšeničnih klica. Najbolji prirodni izvor skvalena iz
biljnog svijeta je ulje amaranta
– sadrži ga od 5-8%. Osim što je jedan od najsnažnijih prirodnih
antioksidansa, skvalen ima vrlo značajnu ulogu u evoluciji živog
svijeta. Dokazano je da su pradavne arhebakterije imale zaštitni omotač
od skvalena što im je omogućilo da prežive iznimno teške uvjete u
atmosferi s vrlo malo kisika i temperaturama iznad 100°C. Skvalen je
imao i značajnu ulogu u evoluciji čovjeka: njegova pojava i sposobnost
čovjekova organizma da ga stvara omogućila je odbacivanje krzna i
osigurala zaštitu kože od štetnog UV zračenja, a moguće i od radijacije.
Po
svojoj strukturi skvalen je polinezasićeni tekući ugljikovodik, a
sličan beta-karotenu, vitaminu A i vitaminu E. Tijelo ga samo stvara, no
nakon 25. godine blago se gubi, dok se nakon 40. godine naglo propada,
što se pokazuje kroz znake starenja najprije na koži, a potom se njegov
gubitak očituje kroz sve veću sklonost različitim oboljenjima. Zaključak
je stoga da je za dobro zdravlje i dugovječnost nužan svakodnevni unos
skvalena u organizam (nema opasnosti od nagomilavanja i prekomjernog
doziranja). Skvalen je intermedijar u biosintezi kolesterola i ključan
je za hormonalnu ravnotežu. Kao izuzetno snažan antioksidans sprječava
stanični oksidativni stres, ima značajnu ulogu u staničnom metabolizmu,
dovodi kisik do svake stanice neovisno o hemoglobinu i time povečava
staničnu aktivnost. Potiče stvaranje važne energetske molekule –
koenzima Q10 i na taj način povećava energiju stanica. Skvalen
posjeduje i antimikrobni učinak, a najnovija znanstvena istraživanja
pokazuju da ima i snažan antitumorski (antikancerogeni) učinak. Uz
esencijalne masne kiseline (omega-3 i omega-6), važnu mononezasićenu
masnu kiselinu omega-9 (doprinosi stabilnosti mješavini ulja), iznimno
snažne antioksidanse omega-5 i skvalen, sva ulja sadržana u ovoj
mješavini obiluju fitosterolima, vitaminima i mineralima. Zahvaljujući udjelu hladno prešanog ulja oraha ovo ulje sadrži i elagičnu kiselinu koja usporava rast tumorskih stanica, te ima antiupalna, anti-bakterijska, anti-septička i anti-virusna svojstva.
Orahovo ulje obiluje melatoninom i drugim mikronutrijentima (vitamini
B1, B2, B3, E, fosfor, magnezij, bakar, cink, žejlezo, kalcij) što ga uz
ostale sastojke čini hranom za mozak (potiće učenje, pamćenje,
razumijevanje), snažne kosti i zdravu kosu.
S dvije do tri žličice dnevno s mješavinom ulja biti ćete i još dugo ostati zdravi, sretni i zadovoljni.
0 komentari: