Ovo morate imati na umu kada ga jedete!
Jedan njegov vitamin stvara važne hormone u mozgu. Stoga, navalite na krumpir!
Iako se često može čuti da krumpir
deblja pa ga mnogi izbjegavaju, zapravo valja imati na umu da je krumpir
vrlo zdrav. Naime, ako ga ne gušite prilozima poput majoneze, vrhnja
ili pak načinom pripreme u kojoj koristite previše masti.
1. Bogat je kalijem
Jedan veliki krumpir pečen s korom ima
nešto manje od polovice preporučene doze kalija potrebne čovjeku u
jednom danu. To je gotovo četiri puta više nego što ga ima u banani koja
je pak poznata po tome da je krcata kalijem. Borite li se s visokim
krvnim tlakom, kalij je izvrstan za njegovo snižavanje.
2. Puni su vlakana, osobito u kori
Prehrana puna vlakana zadržat će osjećaj
sitosti i smanjiti rizik od srčanog udara. Odlična je i kao pomoć u
snižavanju kolesterola te sprječava dijabetesa.
3. Sadrži dozu vitamina C, pogotovo u kori
A taj je vitamin važan antioksidans i pomaže u zacjeljivanju rana.
A taj je vitamin važan antioksidans i pomaže u zacjeljivanju rana.
4. Bogat je manganom
Mangan ima značajnu ulogu u obradi
proteina, kolesterola i ugljikohidrata. U jednom velikom krumpiru s
korom nalazi se 33 posto preporučene dnevne doze mangana.
5. Bogati je vitaminom B6
Upravo taj vitamin stvara važne hormone u mozgu. Stoga, navalite na krumpir!
0 komentari: