Njezini savjeti za regulaciju probave i danas su vjerodostojni!
Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom bila je upravo redovnica Hildegarda iz Bingena.
Sveta Hildegarda iz Bingena,
nadstojnica srednjovjekovnog samostana, bila je mističarka. književnica,
glazbenica, ali i stručnjakinja za zdravlje i prehranu svojega vremena.
Riječ je o svetici uz koju se vežu brojne priče, o nekima od njih već
smo pisali, a posebno je zanimljiva po svojem širokom znanju i
djelovanju na različitim područjima. Iako njezina kuharica nikada nije
zapisana, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i upute za
liječenje kojima se redovito služila. Živjela je između 1098. i 1179.
godine, a već je tada bila poznata po promicanju prevencijske medicine.
Osmislila je mnoge mješavine čajeva, ljekovitih pripravaka za razne
tegobe, a ovdje donosimo tri njezina recepta za ubrzanje probave,
odnosno njezinu regulaciju. Ti su recepti s godinama pomalo prilagođeni,
no njihova je srž sačuvana iz njezina doba.
Salata od kupusa
Pomiješajte sirovi kiseli kupus s
usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i ciklom. Dodajte
malo naribanog luka i češnjaka te u svaku porciju dodajte pola žlice
maslinova ulja.
Jelo od kruha i sjemenja
Pola kilograma kore kruha, 130 grama
datulja, badema i pistacija pomiješajte i dodajte malo sezama. Mješavinu
oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, klinčić u prahu i jedite kroz
dan.
Kuglice od grožđica i sjemenja
Pomiješajte šaku grožđica, usitnjenih
badema, suncokretovih sjemenki (koje ste prethodna dva dana pustili da
klijaju) i šaku datulja. Kada sve dobro pomiješate i sjedinite,
oblikujte kuglice i jedite kroz dan.
0 komentari: