Sve je do psihe: Savladajte ove prepreke i dijeta će uspjeti

05:30 Insajder 0 Comments

Sve je do psihe: Savladajte ove prepreke i dijeta će uspjeti

Skoro svaka dijeta je dobra ako hoćete da smršate, ali mnogo je važnije imati pravi pristup. Tek tada će cela stvar uspjeti.
Postoje razne dijete koje su za neke ljude djelotvorne dok za druge nisu. To je tako zbog mentalnog pristupa koji je u stvari najvažniji. Evo šta treba da radite da bi bijeta uspjela.
Najvažnije kod dijete je mentalni trening, odnosno, kako promijeniti navike.
Tom Venuto, profesionalni bodibilder i lični trener, tvorac je dijete zvučnog naziva “Body fat solution”, odnosno, dijete koja topi masne naslage. Dijeta ne nudi kratkoročna rješenja niti instant pristup, a sam autor ističe da je mršavljenje zahtjevan proces u kojem je motivacija za dugoročne promijene od najveće važnosti.
Autor u fokus stavlja psihološke i emocionalne obrasce hranjenja dok su same prehrambene navike i vežbanje ostavljene u sjenci.
Mentalni pristup gubitku masnog tkiva
Kako bi rekao Tom Venuto, mršavljenje i gubitak masnih naslaga ne može se rješiti tek pomodnim dijetama i kratkoročnim fokusom na ishranu. Problem je mnogo kompleksniji i obuhvata svaki dio vašeg života: od socijalne interakcije do emocionalnog zdravlja.
Zato je težište same dijete na mentalnom treningu – nizu tehnika i savjeta kako promijeniti mentalne navike i time prepoznati i izbjeći emocionalno prejedanje.
Na primjer, jedna od tehnika za reprogramiranje mentalnih obrazaca je, svaki dan izdvojiti 5 do 15 minuta na vizualizaciju tijela kakvo biste voljeli da imate. Pritom nije dovoljno samo vizualizovati idealno tijelo već i razmišljati o svim koracima potrebnim da svoju želju ostvarite, poput odlaska na vježbanje ili odbijanja nezdravog obroka u društvu.
Prvi princip dijete
Mentalni trening je prvi princip dijete. Preostalih 4 uključuje raznovrsnu ishranu, maksimiziranje metabolizma, izgradnja mišićne mase i podrška porodice i bližnjih. Ipak, konkretnih prehrambenih smjernica nema već se treba hraniti zdravorazumski i eventualno isključiti rafinisane šećere iz obroka. Vježbanje je važan dio dijete, a preporuka je što više inkorporirati treninge snage i kardio vježbi u rutinu.
Za kraj, Tom Venuto donosi savjete kako dugoročno održati postignutu tjelesnu masu, a jedan od savjeta je postaviti “dozvoljeno odstupanje” od 2 kilograma. Tog trenutka kada se ugojite 2 kilograma u odnosu na svoju postignutu idealnu masu, vrijeme je da se ponovo aktivirate i što prije povratite svoju liniju.
Učlanite se u klub “mršavimo zajedno” i uz pomoć nutricionista i fitnes stručnjaka gubite kilogram nedeljno bez gladovanja.

0 komentari: