Ovu biljku morate da imate u stanu: Čisti vazduh i apsorbuje zračenje televizora i računara

07:59 Insajder 0 Comments



Nežan mesečev cvet (spatifilum) je s razlogom jedna od najpopularnijih sobnih biljaka.
Nežan mesečev cvet (spatifilum) je s razlogom jedna od najpopularnijih sobnih biljaka: osim što ulepšava i oplemenjuje prostor, odlično čisti vazduh, upija ugljen monoksid i formaldehid i apsorbuje elektromagnetno zračenje televizora i kompjutera.
Lako se neguje i održava, dostiže visinu 30 do 100 cm. Prepoznatljiv je po lepim sjajno zelenim listovima i belim cvetovima. U sobnim uslovima spatifilum najčešće cveta tokom proleća i leta. Ako je veća vlažnost vazduha, cvetovi mogu da se pojave i zimi. Između dva ciklusa cvetanja prođe 6 do 12 nedelja.
Tokom zime, mesečev cvet najbolje napreduje na svetlom mestu, 2 m udaljenom od prozora, dok mu leti najviše prija polusenka. Ova nežna tropska biljka traži vlažnu zemlju i temperaturu od 20 do 25 stepeni (minimalno 16).
Zalivajte je jednom u sedam dana zimi, a tri puta nedeljno leti, vodom sobne temperature, između zalivanja sačekajte da se zemlja prosuši.
Orošavavajte biljku prokuvanom, ohlađenom vodom. Tokom proleća i leta, "okrepite" je đubrivom za cvetnice. Ako brzo raste, mesečev cvet možete da presađujte jednom godišnje, najbolje u martu ili aprilu.
Na dno saksije obavezno stavite drenažni sloj od stiropora ili sitnog šljunka. Koristite zemlju od treseta i peska, sa dodatkom kore drveta. Listove spatifiluma povremeno prebrišite vlažnom krpom.

0 komentari: