Ove su namirnice zapravo korisne za vaše zdravlje!

08:13 Insajder 0 Comments

pixabay.com/ilustracija 

O zdravlju i zdravoj prehrani nerijetko se mogu čuti brojni savjeti, ali i mitovi. Međutim, neka znanstvena istraživanja srušila su neke od mitova i ustanovile svojevrsnu dobrobit namirnica koje se inače uglavnom svrstavaju među one nezdrave i nepoželjne.
Mnogi se mitovi o hrani vežu uz namirnice poput čokolade, crnoga vina ili pak kruha. No, te namirnice ne moraju biti posve negativnoga utjecaja na zdravlje. Naprotiv! Donosimo nekoliko namirnica i postupaka koji, unatoč uvriježenom mišljenju, ipak mogu imati pozitivan učinak na zdravlje:
Čokolada

Ljudi koji redovito jedu čokoladu bit će mršaviji, pokazuje studija provedena na 1000 Amerikanaca u kojoj se pazilo na prehranu, unos kalorija i indeks tjelesne mase (BMI). Osim toga, osobe koje umjereno jedu tamnu čokoladu žive gotovo godinu dana duže od osoba koje je ne jedu ili pak s njom pretjeruju.
Crno vino

Kako smo već pisali, iako se na prvu možda čini suludim konzumirati vino zbog zdravstvenih tegoba, ono zapravo pomaže pri rješavanju upale grla, zubobolje, gripe i depresije. Za zdravstvene dobrobiti najbolje ga je kombinirati s biljkama. Umjerene količine crvenog vina dobre su za vaše srce. Neki sastojci u njemu usporavaju starenje, čuvaju vid i kosti.
Stres

Dugotrajna izloženost stresu može prouzročiti ozbiljne zdravstvene tegobe, no povremenio može dati poticaj imunološkom sustavu i ojačati imunitet.
Sladoled

Prema nekim stručnjacima, sladoled navodno pomaže kod ublažavanja znakova PMS-a.
Kruh

Mnogi se suzdržavaju od jedenja kruha prilikom dijete, no u svakodnevnim situacijama ne treba izbjegavati kruh. No, pazite li da kruh koji jedete obiluje sjemenkama, osim što ćete se zasititi, dobit ćete energiju koja će vas pratiti cijeli dan.
Stručnjaci su dokazali da dobrobiti za zdravlje ima i umjereno konzumiranje kave, grickanje suhoga voća, ispunjavanje križaljki i predanost radu.

0 komentari: