IZUVANJE U KUĆI nije odlika PRIMITIVACA, već naprotiv!

10:55 Insajder 0 Comments



Neki ljudi ne vide problem da hodaju obuveni po kući, ali možda se predomisle i shvate kako prave veliku grešku koja će ih koštati zdravlja, tvrde naučnici.
Naime, u mnogim kulturama običaj je izuti se pre ulaska u svoj ili tuđi dom. U našim krajevima to nije toliko običaj koliko navika koju ne praktikuju baš svi. Neki ne vide problem u hodanju po kući u cipelama, ali možda se predomisle i shvate kako prave veliku grešku koja može biti opasna po zdravlje.
Naučnici sa Univerziteta Hjuston iz SAD otkrili su kako se na 40 posto cipela nalazi bakterija Klostridija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti.
Ova bakterija inače uglavnom preživljava u klozetima, na radnim površinama, stolovima, kao i na podu.
Opis fotke
Osim toga, na tlu po kojem hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobile, do ispljuvaka, truleži itd.
Naučnici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i nedeljama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije porodice Ešerihije koli i Klebsiele neumonije.
Izuvanjem pre ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolevanja, posebno ako su u kući i mala deca koja pužu po podu, piše časopis "The Open Mind".

0 komentari: