Evo šta treba jesti sa 20, 30, 40, i 50 godina da bi ste bili u ekstra formi

06:59 Insajder 0 Comments



Za sveukupno zdravlje i vitalnost nije dovoljno samo se pridržavati saveta i kalorijskih tablica jer se telo svakih deset godina menja i ima drugačije nutritivne potrebe.
U dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života fokus je usmeren na žene, zbog majčinstva.
Naime, unošenje folne kiseline pre trudnoće, izuzetno je važno za budući plod. Ona utiče na deljenje ćelija i formiranje fetusa.

Da bi se zadovoljile dnevne potrebe za folatom potrebno je pojesti oko 40 g kikirikija, 140 g kuvanih mahunarki, 2 velike narandže i 100 g kuvanog brokolija, pokazuju nutricionističke studije.
Tokom pedesetih i šezdesetih godina života važno je čuvati kosti, mišiće, pamćenje i srce. Adekvatan unos kalcijuma i vitamina D, kod žena, ali i muškaraca, i redovna fizička aktivnost, pomažu smanjenju gubitka koštanog tkiva i smanjuju rizik od osteoporoze i fraktura.
Važni nutrijenti u ovoj starosnoj grupi su, takođe, i omega -3 masne kiseline koje treba unositi konzumiranjem plave ribe dva puta nedeljno ili uzimanjem dodataka u prehrani, savetuju nutricionisti i lekari.

Najbolji izbor je mediteranska ishrana koja je zdrava, ukusna i privlačna. Naučne studije pokazuju da deluje blagotvorno na zdravlje u bilo kojim godinama i dovodi se u vezu sa dugovečnošću. Iako se o mediteranskoj kuhinji stalno priča u superlativu, ona je definitivno premalo zastupljena kod nas.
Opis fotke

Dakle, šta je to na šta treba da obratite pažnju, ako imate:

20 godina

Važan je unos kalcijuma i vitamina C, zbog čvrstoće kostiju. Treba jesti bobičasto i južno voće, pasulj, jaja, masnu ribu i zeleno povrće, jer pomažu u formiranju kostiju.

30 godina

Period kada žene "žongliraju" između posla i majčinstva, pa im je potrebno puno energije, a to najviše mogu dobiti iz žitarica. Treba jesti dovoljno belančevina jer daju osećaj sitosti i, takođe, treba paziti na unos alkohola.

40 godina

Dolazi do hormonalnih promena u organizmu, gubitka mišićne mase i usporavanja metabolizma. Jedite orašaste plodove, posebno bademe jer su dobri za srce, integralne žitarice, a šećer treba izbaciti.

50 godina

Povećava se rizik od srčanog udara, zato je važno paziti na nivo masnoće u krvi, na telesnu težinu i pritisak. Savetuje se konzumiranje fitoestrogena koji se nalazi u mahunarkama, soji, tofu siru...

60 godina i više

Rizik od osteoporoze je visok kao i od bolesti srca i demencije. Preporučuje se zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća, blitve, brokolija, šargarepe, jer smanjuju štetno delovanje slobodnih radikala.
Mnoge osobe posle sedamdesete godine života gube apetit, zato tada prehrana treba da bude raznolika i da sadrži nutrijente poput magnezijuma, vlakana, vitamina i masnoća - poput ishrane na samom početku života!
Podsećamo vas da su orašasti plodovi najbolji saveznici u svakom životnom dobu. I upamtite – UMERENOST u ishrani je zlata vredna!

0 komentari: