Pileća vekna sa krompirom

03:47 Insajder 0 Comments

 Prijedlog za ručak: Pileća vekna sa krompirom

Ukoliko ne znate šta spremiti za ručak mi vam predlažemo pileću veknu sa krompirom.
Sastojci:
  • 600 g pilećeg bijelog mesa
  • 3 parčeta bajatog hljeba
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 jajeta
  • 100 g neslanog kikirikija
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 4 veća krompira
  • 1 dl mlijeka
  • 50 g putera
  • 5 kašika ulja
  • mješavina začina
  • biber
Priprema:
  1. Bajati hljeb natopiti vodom, ocijediti i izmrviti. Crni i bijeli luk što sitnije isjeckati.
  2. U većoj posudi sjediniti mljeveno pileće bijelo meso, izmrvljen hljeb, crni i bijeli luk, jaja, mlevenu papriku i sjeckani kikiriki. Dodati začine po ukusu i dobro izmiješati.
  3. Tepsiju prekriti papirom za pečenje, nauljiti i oblikovati u njoj mesni rolat. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 min. potom skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.
  4. Dok se rolat peče, krompir oguliti i isjeći na kocke pa obariti u slanoj vodi. Potom ga procijediti i ispasirati, pa sipati malo mlijeka, dodati puter i začine po ukusu. Izmiješati žicom da bi se dobio pire krompir.
  5. Pečeni mesni rolat izvaditi iz rerne.
  6. Pire krompir sipati u poslastičarski džak, te pomoću njega obložiti krompirom mesni rolat.
  7. Vratiti u rernu nakratko dok ne porumeni.

0 komentari: