Pileća vekna sa krompirom

Ukoliko ne znate šta spremiti za ručak mi vam predlažemo pileću veknu sa krompirom.
Sastojci:- 600 g pilećeg bijelog mesa
- 3 parčeta bajatog hljeba
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 2 jajeta
- 100 g neslanog kikirikija
- 1 kašika mljevene paprike
- 4 veća krompira
- 1 dl mlijeka
- 50 g putera
- 5 kašika ulja
- mješavina začina
- biber
- Bajati hljeb natopiti vodom, ocijediti i izmrviti. Crni i bijeli luk što sitnije isjeckati.
- U većoj posudi sjediniti mljeveno pileće bijelo meso, izmrvljen hljeb, crni i bijeli luk, jaja, mlevenu papriku i sjeckani kikiriki. Dodati začine po ukusu i dobro izmiješati.
- Tepsiju prekriti papirom za pečenje, nauljiti i oblikovati u njoj mesni rolat. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 min. potom skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.
- Dok se rolat peče, krompir oguliti i isjeći na kocke pa obariti u slanoj vodi. Potom ga procijediti i ispasirati, pa sipati malo mlijeka, dodati puter i začine po ukusu. Izmiješati žicom da bi se dobio pire krompir.
- Pečeni mesni rolat izvaditi iz rerne.
- Pire krompir sipati u poslastičarski džak, te pomoću njega obložiti krompirom mesni rolat.
- Vratiti u rernu nakratko dok ne porumeni.

0 komentari: