6 razloga zašto ga obožavati

Kiseli kupus oduvijek je bio cijenjen, posebice kao lijek.
Način njegove pripreme potječe od
Slavena, a koristi se i dan danas. Poznato je da je moreplovac James
Cook svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasnog
skorbuta.
Sebastian Kneipp njime je liječio
dijabetes, giht, opekline i upale. Ljekovitost kiselog kupusa nadilazi
ljekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa
sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina,
magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i
bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno
preporučuje vegetarijancima i veganima.
Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.
Lijek za probavni sustav
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od
sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana
hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus
jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne
flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije.
Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na
peristaltiku, čime pogoduje probavi.
Pomaže i u probavljanju masnih obroka te
ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz
organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje
i jača otpornost organizma.
Zacjeljuje rane i opekline
Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana,
a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za
ublažavanje svrbeža na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih
opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto
stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom.
Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga
gazom. Za podizanje raspoloženja te općenito dobro zdravlje, svaki dan
pojedite dvije do tri žlice naribanog kiselog kupusa. Ljudi koji
konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog
toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s
oslabljenim imunitetom i djeci.
Blagodati soka kiselog kupusa
Rasol – sok kiselog zelja – ima mnogo
povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i
vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina, važnim za liječenje čira na
želucu i dvanaestercu. Vrlo je popularan narodni recept za liječenje
nagluhosti pomoću rasola. Navečer, prije spavanja, namočite vatu u
rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro.
Između ostalog, rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od
upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk.
Kiseli kupus u kulinarstvu
Da biste iskoristili sve hranjive tvari u
kiselom kupusu, konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol.
Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bučinog ulja. Osim toga,
možete ga kuhati, pržiti, peći, pirjati i kombinirati sa žitaricama, na
primjer ječmom.
Priprema kiselog kupusa
15 kg zelja, 0,5 kg soli šest lovorovih
listova, žlica papra u zrnu, komadići dunje radi žuće boje, po izboru
ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke.
U plastičnu bačvu složite red rezanog
kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite.
Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo
držite zelje na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno
oko mjesec dana. Zatim ga premjestite na hladno mjesto poput podruma i
čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stupnjeva. Ako bačva nije puna do
vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na zelje, da
ga pritišće.
Trodnevna dijeta od kupusa
S ovom dijetom možete izgubiti do tri
kilograma u tri dana i pritom detoksicirati organizam. Prvi dan pojedite
do kilogram i pol kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte puno vode
s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma
kupusa, komadić kruha i nekoliko žlica svježeg sira. Za ručak ponovite,
ali u kupus dodajte jabuke narezane na kockice.
Za večeru kupusu dodajte dva kuhana
krumpira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekoga drugog začina
prema želji) i sve to malo prepecite.
Trećeg dana iskombinirajte jelovnike prvih dvaju dana kako vam najbolje odgovara., piše alternativa-za-vas.com

0 komentari: